"... но се остави да бъде воден от своето убеждение, че човешките същества не се раждат веднъж завинаги в деня, в който майките им ги даряват на света, ами че животът ги заставя още неведнъж да родят сами себе си."
"Любов по време на холера", Габриел Гарсия Маркес

23 ноември 2015 г.

Изневяра



Можем да осмислим посланието, което изневярата идва да ни предаде, единствено ако погледнем на нея отвъд черно-бялото мислене, отвъд съденето и отвъд окачествяването с етикети „жертва“ и „виновник“. 
Изневярата поставя много неудобни въпроси, които касаят както личностната зрялост на всеки един от партньорите, така и нивото на функциониране на връзката.

Нашата връзка е дом за нас, смисъл, съдържание или само красива фасада, която изневярата заплашва да разруши?
Колко сме способни да близост и интимност във връзката си, какво и колко влагаме в нея и какво и колко получаваме?
Колко сме готови да поемем отговорност за собствени липси, празноти и грешки и колко сме смели да сме добронамерено искрени с другия за неговите?
В какво състояние е усещането ни за нашата собствена женственост/мъжественост и изобщо човешка ценност и имаме ли нужда от чуждо препотвърждаване чрез  ласкателства, завоевания, флиртове и изневери?
Колко можем да пускаме, да се освобождаваме и да слагаме край на изчерпаното в живота си?
Колко вярваме, че заслужаваме да привличаме истински качественото в живота си?
Верността за нас е израз на следване на отвън наложен и санкциониращ всяко отклонение морал или израз на вътрешна убеденост и съзнателен избор на отдаване и посвещаване?
Колко сме способни да даваме на другия, да откликваме емоционално, а не формално на потребностите му, колко сме способни да го чуем, а не да решаваме вместо него? И какво даваме – задушаване, критика, покровителствено отношение, омаловажаване, изисквания и претенции, напътствия или топлота, разбиране, приемане, искреност, свобода?
Нашата връзка е съюз и сътрудничество или надпревара и състезание? И за какво се борим в една връзка – за надмощие, превъзходство, власт или за това да бъдем избирани от другия всеки един ден?
Колко обичаме и се разкриваме и колко играем игри?
Каква е изобщо нашата идея за любовта – взаимност, доверие, лоялност, благодарност или измяна, съмнение, манипулация, криене?

Смелост и честност се изисква, за да да се вгледаме в себе си. Смелост и честност се изисква, за да видим и другия, а не да си го измисляме през собствени проекции, очаквания и изисквания. Психическа сила и осъзнатост се иска, за да не станем жертва на наранено его и горделивост, а да се свържем с истинските си потребности. Защото егото не познава щастието.
Изневярата винаги пренаписва една връзка. От нас зависи как.


Няма коментари:

Публикуване на коментар